Blogg

Bäst förra veckan - Lin Thomson

Lin
Lin Thompson håller Star Catcher medan Frankie Dettori hoppar

Om förra veckan dedikerades till Lone Kaj Nielsen vill jag uppmärksamma någon i andra änden av näringskedjan. Missförstå mig rätt. De absolut viktigaste i galoppsporten är hästägarna, utan dom ingen sport och som vi alla vet behövs det en Lord Derby och en Lord Bunbury för att starta en sport som har tjusat miljoner genom tiderna. Hästägarna är och förblir nummer ett i näringskedjan. I Sverige är vi enormt bra på att uppmärksamma uppfödarna, det finns inte en tävlingsdag utan att någon av dom syns i rutan och får ett grattis. Det händer ALDRIG i USA, aldrig i England och i Frankrike bara när uppfödaren även äger hästen. Tränarna står alltid i centrum, särskilt i omvärlden. Förutom i Sverige är jockeys lite allmänhetens idoler, men de intervjuas sällan i pressen och smiter snabbt vidare till nästa ritt medan tränaren solar sig i segerglansen. Här i Sverige är dock många jockeys ambassadörer för sporten på ett annat sätt. P-A någon?

Den i sporten vi sällan uppmärksammar är skötaren. Hon, eller ibland han, kommer i många former. Träningsryttare,  forna jockeys, för gamla eller för tunga. Alltid med en kärlek till hästen och till sporten. 

En av de bästa jag mött var Gary Curran på Täby Galopp, kunnig som få och alltid med ett litet leende på läpparna. Han visste att jag älskade sporten, han visste att han kunde hästarna. Det var inga problem att mötas på en pub och titta på Cheltenham tillsammans. Frid vare hans minne.

En mer levande person jag har den högsta respekt för och helt klart förtjänar titeln bäst förra veckan är Lin Thomson. Namnet kanske inte klingar så svenskt, but then again, what's in a name! Lin har spenderat sitt liv på Täby Galopp, i Svensk Galopp, i Fransk Galopp och i Engelsk Galopp. Helt klart har hon vigt sitt liv åt galoppen och spenderat all sin vakna tid i galoppsporten, måhända även i drömmarna. Lin har jobbat för de bästa samtidigt som hon även varit en del av den svenska verkligheten. Hon har ridit riktigt bra hästar, hon har ridit riktigt vardagliga hästar.

Nu har hon äntligen fått ta plats med tyglarna hos ett av världens bästa ston. När andra beundrat Star Catcher (e.Sea The Stars), och hur hon gått från relativ anonymitet till en av världens bästa ston, har Lin stått vid Star Catchers sida, alltid redo att fånga sin stjärnas kapacitet. Star Catcher segrade i Ribblesdale Stakes (Gr.2) och efteranmäldes till Irish Oaks (Gr.1) för 40 000 euro. Segern var värd 228 000 euro, det kallar vi strax under sex gånger degen på spelarspråk. Det var en otroligt snygg ritt från front av Frankie Dettori som gjorde att Star Catcher kunde visa sitt riktiga kunnande. Självklart finns det massa arbete bakom, från tex Lin som träningsrider. Star Catchers prestation var i sig värd titeln Bäst förra veckan, men jag vill ge den till Lin istället.

 

Fredrik_Otter_portratt

Fredrik Otter

Fredrik Otter är känd från Kanal 75 och Travronden och har varit sportchef på Täby Galopp. Nu återfinns han i USA där han spanar ut över världen och är lika hemma på Longchamp som på Cheltenham. Skyr "lampor" som pesten och bästa spelminnet är när Alcohuaz segrar på Maison-Laffittes till 20 ggr smeten och reskassan är lirad. När Overdose segrade lätt i ett avblåst Prix de l'Abbaye där Otter fått sexsiffrigt vid seger var han dock inte lika nöjd.