Blogg

Bäst förra veckan: Freestyler

Freestyle
Shane Karlsson knyter näven i glädje över ännu en årsseger för klassklättraren Freestyler. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Somliga hästar gör sina bästa insatser redan i början av karriären, sedan dalar det. Vissa händer det inte mycket med, de gör sitt jämna och blir fina hästar för handikappern att ha som måttstock. För andra är det precis tvärtom och det är alltid lika häftigt att se när hästar som man trodde att man visste var man hade ”spränger taket” och fortsätter utvecklas på ett helt oförväntat sätt.

Till den sista kategorin hör Freestyler (e. gamle tyske topphingsten Areion), klart duglig som unghäst med andrapris i Dansk Derby 2017 som överlägset främsta merit. Fjolårssäsongen gick i moll med noll vinster på nio försök och inför året får man nog säga att Freestyler hade en del att bevisa.

Nu skriver vi september och den svenskfödde (Eva CS Pettersson) femårige valacken har fyra segrar och ett andrapris på sex starter, utan att han ens har pressats i botten i de senaste starterna. Handikaptalet har åkt hiss från 77 till 87 och det ryktas faktiskt om efteranmälning till Stockholm Cup (Gr3), där han i nuvarande toppslag knappast skulle göra bort sig.

I onsdags på Bro Park stötte Freestyler på självaste Master Bloom, som var storfavorit i SM Classic, men när det skulle avgöras visade Freestyler ingen respekt för dubbelmiljonären, och Shane Karlsson kunde cruisa förbi till säker seger. Här har tränare Jessica Long gjort ett finfint jobb, och hennes härliga stallform vidimerades senare under eftermiddagen genom knapp vinst i Amacitalöpning med Victoria Placa (e. Wootton Bassett).

Eftermiddagen ja… Jag tror knappast jag är ensam om att tycka att det är ledsamt att se fem SM-lopp, Amacita, Bro Park Classic och 7 Furlongs Challenge avgöras en vardaglunch, när många av oss intresserade (säkert även hästägare och potentiella sådana) har kontorsarbeten som behöver skötas. Jag har förstått att tiden för återhämtning inför näraliggande Breeders’ var en faktor i planeringen, men hoppas på att man nästa år kan tänka om och låta SM avgöras en söndag eller åtminstone på kvällen. Så fina lopp förtjänar all den publik de kan få, och vi fans vill kunna vara på plats till säsongens få riktiga höjdpunkter.

Tvååringarna har börjat röra på sig på allvar och en som gjorde att storloppsvibrationerna kom ordentligt i gungning visade upp sig på Övrevoll i torsdags kväll. Nordic (e. Gleneagles) debuterade med stallets andrejockey Dale Swift i sadeln över förmodat väl korta och definitivt udda distansen 830 meter rakbana, men kunde trots det gå fram till seger, och tränare Wido Neuroth sparade inte på lovorden därefter. Och den där Neuroth har ju lite att jämföra med, så att säga.

Modern Norwegian Pride (e. Diktat) vann bara ett lopp i karriären, men det var självaste Dianalöpning 2005, dit hon kom direkt från Frankrike där hon tränades av Nicolas Clement. I aveln har hon lämnat en Gr3-vinnare i Nordico (e. Medicean) och två Listed-vinnare i Nevada (e. Dubai Destination) och Nordic Flight (e. Adlerflug). Man kan hävda att fyrfaldige Gr1-vinnaren Gleneagles (e. Galileo), som inlett sin avelskarriär riktigt starkt och kostar 30 000 euro vid dräktighet, är den hittills bästa avelshingsten Norwegian Pride fått chansen med.

Med sådan härstamning förstår alla att Nordic inte var någon billig häst. När han såldes i Baden-Baden i fjol föll hammarslaget på 150 000 euro, cirka 1,5 miljoner kronor. Äger gör (förstås) Stall Perlen och min gissning är att fuxige Nordic är en häst som kommer låta höra talas om sig i lopp som Vinterfavoriternas Pris och nästa års Derbyn.

Mikael_Armstrong_portratt_gIzjq3

Mikael Armstrong

Började hänga på Täbys halmbana vintern 1985, sedan dess besökt 98 trav och galoppbanor i samtliga världsdelar. Härstamningsnörd som gärna spelar bort en slant när jag fått en "bra idé". Jobbat länge som journalist och ett kort tag som banläkare, är ägare och uppfödare, men tyvärr oduglig i stallet.