Blogg

Bäst förra veckan - Frankie!

RP_ID00351914
Frankie har segrat både på Ascot och Täby Foto: E Whitaker / Racing Post

Vi på Galopptips har skrivit en hel del om Royal Ascot och när det här skall handla om vad som var bäst förra veckan går det inte att skriva om något annat än just Royal Ascot. Ämnet är dessutom självklart. Frankie Dettori. Det är svårt att lira på Frankies ritter. Gosden-tränade hästar med Dettori upp blir sällan bortglömda och är i regel överspelade. Har Frankie istället en ritt som startar till ett högre odds kan man utgå från att den är chanslös. 

När Frankie 1996, 26 år gammal, tog hem alla sju racen på Ascot (det var på det som idag är Champions Day, inte Royal Ascot-meetinget) kostade det bookies enorma summor. Det har skrivits böcker om dagen. Förutom off-course bookmakers förlorade även lokala on-course bookmakers enorma summor när de insåg att de kunde lägga Frankies sista ritter till löjligt låga odds på grund av att off-course bookmakers försökte lindra sina förluster. 

Allt sedan dess har Frankie alltid haft småspelarna på sin sida. När han nu, 23 år senare, tog fyra segrar under en dag hoppades många att blixten skulle slå ner där den en gång slagit ned förut. När Turgeve som ritt nummer fem förlorade drog bookies en lättnadens suck, men förlusterna lär ändå varit stora. 

Som jockey är Frankie relativt aggressiv och han tvekar inte att försöka stjäla ett race eller ligga i ledningen. När han rider i medgång är han svårstoppad och det förstår man om man träffat honom. Han har en entusiastisk, karismatisk personlighet och när det går bra osar han självförtroende och glädje. 

När han 2008 red på Täby Galopp hade jag förmånen att träffa honom och den löpningsdagen tillhör mina absoluta favoriter genom tiderna. Trots avsaknaden av en magnificient seven, eller ens en fantastic four. Jag skall bespara er detaljer om hur han kom hit och hur festen efteråt var och koncentrerar mig på racen.

Det började med Eaglecott (e.Eagle Day), tränad av Bendik Bö, som spelades ner till 1,50 av den annars så kunniga Täbypubliken. Frankie gjorde sitt bästa som tvåa, men Maja Perssons Lucky Heart älskade förutsättningarna och skrällde under Nicholas Cordrey, idag handikapper. Publiken gav inte upp på grund av det lilla missödet. Frankie tog sin chans till revansch direkt och lotsade Mick Jerome (e.Khayasi) till seger före Polar Bear. Oddset skrevs till 1,47 så förlusterna från första racet var knappast återvunna. 

I Täby Vårsprint (L) red Dettori King Quantas (e.Danehill) åt den yvige Bendik Bö som från läktarplats handsnärtade in stallets Relampago Plus under Rafael Schistl. Dettori undrade nog varför han fick rida stallets andrehäst och i Stockholms Stora Pris (Gr.3) blev Dettori förvånad över att Tertullus (e.Tertullian) endast mäktade med en sjätteplats bakom Peas And Carrots trots att Rune Haugen utlovat seger. Att engelske kollegan Eddie Ahern var den som satt på segraren förbryllade ytterligare, men Dettori var lika glad för det och i och med att Mick Jerome hade segrat så fick publiken se Dettoris berömda "flying dismount".

Att se Frankie Dettori ta hem jockeytiteln på Royal Ascot 11 år efter att han kom till Täby Galopp för att rida Eaglecott var en särskild njutning. På något sätt knyter världsartisten Dettori ihop skandinavisk galopp med Ascot och alla vi som var på Täby den dagen kan känna en glädje och en "jag var där och såg honom känsla" likt många har kring artister som Bob Marley och Bruce Springsteen. Det är en mycket större känsla än den eventuella glädjen över att ha lyckats lira Mick Jerome till bottenodds. Jag hoppas att han kommer till Sverige igen om tio år.

 

Fredrik_Otter_portratt

Fredrik Otter

Fredrik Otter är känd från Kanal 75 och Travronden och har varit sportchef på Täby Galopp. Nu återfinns han i USA där han spanar ut över världen och är lika hemma på Longchamp som på Cheltenham. Skyr "lampor" som pesten och bästa spelminnet är när Alcohuaz segrar på Maison-Laffittes till 20 ggr smeten och reskassan är lirad. När Overdose segrade lätt i ett avblåst Prix de l'Abbaye där Otter fått sexsiffrigt vid seger var han dock inte lika nöjd.