Blogg

Bäst förra veckan: Enable

Vilket fantastiskt upplopp! Vilken häst! Jag syftar förstås på lördagens King George VI & Queen Elizabeth Stakes (Gr1) på Ascot, och hästen är naturligtvis det underbara stoet Enable (e. Nathaniel), som i en rasande envig kämpade ner världens högst rankade, Crystal Ocean (e. Sea the Stars). En spektakulär duell som redan skrivits in i fetstil i historieböckerna.

Enable startade från ytterspår och inte ens trollkarlen Frankie Dettori lyckades hitta ner i någon vettig position, så det blev en dryg resa fram till avgörandets stund. James Doyle på Crystal Ocean gjorde första rycket in på upploppet, men fick direkt Frankie och Enable över sig, och sida vid sida sista 2-300 meterna ville ingen av dem sträcka vapen. Löphuvudet, viljan att vara först, fick avgöra – Enable! Kolla själv förresten, på Youtube eller atg.se där loppet ligger kvar.

Det här femåriga stoet håller på att göra sig ett namn som en av galopphistoriens verkligt stora, såväl räknat i storsegrar som i prispengar. Detta var hennes tolfte fullträff i trettonde starten – hon slutade bara trea i årsdebuten som treåring – och saldot på bankkontot gled nu över nio miljoner pund, drygt 105 miljoner svenska kronor. Fortfarande är hon dock ungefär 50 miljoner kronor bakom världens mestvinnande häst någonsin, Arrogate, men karriären är ju inte slut.

Genombrottet kom i engelska Oaks (där hon inte ens var favorit), därefter har Enable vunnit ytterligare åtta Gr1-lopp, inklusive de två senaste årens Prix de l’Arc de Triomphe. Hon siktas förstås mot att ta hem det loppet även 2019, och därmed göra något som ingen någonsin klarat. Åtta hästar har vunnit Arcen två gånger i sina karriärer, ingen har fixat trippeln. Efter Ascot ger bookmakerfirmorna bara mellan dubbla och 2,5 gånger pengarna på att Enable klarar den fenomenala bedriften. (Och när vi ändå är inne på odds: Enable vann King George som jättefavorit till 1,40…men på ATG fick man över tre gånger pengarna!?).

Kanske går Enable direkt mot Paris, meddelar tränare John Gosden, vilket i så fall skulle innebära att hon aldrig startar mer på hemmaplan. Det överraskade att Khalid Abdullah valde att behålla sin egenuppfödda, otroligt värdefulla blivande fölmärr i träning även i år, och ingen tror annat än att hon går i avel 2020. Till samme ägares Frankel månne?

Nåväl. Jag var på plats på nyinvigda ParisLongchamp i höstas och applåderade in Enable som Arc-vinnare. Trots att säsongen stympats av knäproblem och uppladdningen varit bristfällig satte hon nosen först, mycket tack vare det perfekta lopp hon fick av Dettori, som placerade henne gömd långt fram i fältet, och satte in stöten i helt rätt tid. Längst ut i banan, efter ett urtråkigt lopp i kön och trafikproblem på upploppet, kom nämligen James Doyle farande på treåriga Sea of Class (e. Sea the Stars), som plockade in meter för meter utan att räcka riktigt ända fram. Det skiljde ett par decimeter.

Sea of Class var Arcens moraliska vinnare, men något revanschmöte får vi tyvärr aldrig se. För några veckor sedan rapporterades att Sea of Class drabbats av svår kolik och efter att rapporterna länge varit positiva togs i måndags beslutet att låta stoet somna in, eftersom man upptäckt en tumörsjukdom som satt metastaser. En hemsk förlust för kretsen kring hästen.

Det var stonas helg överlag i Europa, med en annan brittisk stjärna – Karl Burke tränar – glänsandes i Deauville under söndagen. Fyraåriga milern Laurens (e. Siyouni) gjorde resan över kanalen i fjol för att vinna både franska Guineas och Oaks och nu tog hon sin totalt sjätte Gr1-seger i Prix Rotschild (Gr1), även om det gick trögt sista biten och blev hårt i mål.

Enable och Laurens, två firade superston som båda kan tänkas avsluta sina karriärer i Breeders Cup på Santa Anita i november. Men det tråkiga öde fina Sea of Class gick till mötes stannar också kvar i minnet från den gångna veckan.

Mikael_Armstrong_portratt_gIzjq3f

Mikael Armstrong

Började hänga på Täbys halmbana vintern 1985, sedan dess besökt 98 trav och galoppbanor i samtliga världsdelar. Härstamningsnörd som gärna spelar bort en slant när jag fått en "bra idé". Jobbat länge som journalist och ett kort tag som banläkare, är ägare och uppfödare, men tyvärr oduglig i stallet.